Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı kısaca KOSGEB olarak bilinen kurum Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak küçük ve orta büyüklükte işletmelere hizmet vermektedir.1990 yılında kuruluşu tamamlanmıştır.
KOSGEB ayrıca bu işletmelerin rekabet güçlerini artırmak ve kurumsal seviyelerini Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu hale getirmek için hizmet vermektedir. Bir diğer önemli hizmeti ise; eğitimler, fuar destekleri, yeni girişimci destekleri olarak son yıllarda öne çıkmaktadır.
Yenilikçi projelerin desteklenmesine öncelik vererek KOBİ’lerin rekabet düzeyini artırmak ve ihracat, kurumsallaşma ve Ar-Ge, innovasyon gibi mevzularda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Kurumun vereceği desteklerden faydalanmak için öncelikle üye olmanız ve üyelik işlemlerini tamamlamanız gerekiyor. Kosgeb üyeliği için uygulamanız gereken adımlar şunlardır.
• Kurum Veri Tabanına Kayıt
Kuruma ait kosgeb.gov.tr web sitesine girerek üst menüde bulunan kobi girişi başlığını tıklamalı ve KOSGEB’e ilk kayıt linkini tıklayarak kaydınızı yapmalısınız. Öncelikle kobi statüsünde olup olmadığınızı yine kurumun web sitesinden konrol etmeniz gerekiyor.
• KOBİ Beyannamesi ve Taahhütname :
Üyelik işlemelerinde firmanıza ait istenen bilgileri girmeniz gerekiyor. Vergi bilgileri, üye olduğunuz oda bilgileri, çalışanlarınızın çalışma gün bilgileri, bilanço aktif büyüklüğünüz, satışlarınız gibi bilgileri girdikten sonra kobi beyannamesi ve taahhütname çıktıları alınarak ekteki belirtilen evraklarla birlikte sistemin size tanıdığı ve atadığı kosgeb müdürlüğündeki uzmanınıza ulaştırmanız gerekiyor.
Üyelik bilgileriniz ve şifreniz sistemde belirttiğiniz mail adresine gelir. Bu şifreler ile sisteme girerek tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz. Uzmanınızla iletişime geçerek tüm kosgeb işlemleri hakkında bilgi labilirsiniz.
• Beyanname Kontrolü: Doldurulan beyanname, KOSGEB kurumuna ait firmanıza atanan uzmanlarca kontrol edilir ve sistem üzerinden size gerekli bilgiler verilir. Üyeliğiniz onaylandıktan sonra destek başvurusu yapabilirsiniz.
• Desteklere Başvurmak: Kurum sitesinden faydalanabileceğiniz destekleri belirlersiniz. En yaygın ve en kolay destek programı Genel Destek Programıdır. Bu programdan faydalanmak için üyelik sisteminde bulunan gelen destek programını seçmeniz ve bu programla ilgili evrakları imzalayarak uzmanınıza iletmeniz gerekir.
Her destek başvurusu için ayrı ayrı başvuru işlemi yapmanız gerekiyor. Her başvurunun uzmanınızca onaylanmasından sonra ilgili destek ekranı açılır ve işlemleri buradan yapar ve ilgili evrakları her işlemde tekrar uzmanınıza iletmeniz gerekir.