Makaleler » Blog » Sütlüce Mezbahasından Haliç Kongre Merkezi’ne Varan Uzun Yol

Sütlüce Mezbahasından Haliç Kongre Merkezi’ne Varan Uzun Yol

Haliç Kongre Merkezi Nerede?

 

Haliç Kongre Merkezi, İstanbul'un Sütlüce semtinde bulunan bir kongre merkezidir. 1923 yılında Sütlüce Mezbahası olarak inşa edilmiş, 1990 yılında faaliyetine son vermiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından projeneldirilmiş ve Haliç Kongre Merkezi olarak 2009 yılında 5. Dünya Su Forumu ile ulusal ve uluslararası toplantı sektörü ile hizmete açılmıştır. 

Kültür Projesi, Dört başkan ve 14 Yılda zor biten Proje

Nurettin Sözen’in belediye başkanlığı döneminde kültür merkezi olarak projelendirildi. Projenin yapım ihalesi 1997’de R. Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde yapıldı. 1998 yılında mezbaha yıkılarak merkezin inşaatına başlandı. Proje, Mimar Prof. Dr. Cengiz Eruzun’a yaptırıldı. İhaleye şartnamesine göre 1999 Ağustos ayında yapımı tamamlanması gerekiyordu; İBB başkanları Ali Müfit Gürtuna ve Kadir Topbaş’ın görev süreleri boyunca da proje

bitirilemedi.Kasım 2007’de Türkiye’yi ziyaret eden Dünya Su Konseyi Başkanı Dr. Luic Fouchan, 16-22 Mart 2009’da İstanbul’da düzenlenecek Dünya Su Forumu’nda yarım kalan kültür merkezin kullanılmasını talep etti. Bu istekten sonra proje hızlandırıldı.

Temelini atan 1997 yılında Belediye başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan 14 yıl sonra Başbakan olan Mart-2009 tarihinde Dünya Su Forumu toplantısında Kültür merkezini resmen açtı.

Proje İnşaatı 1998’de bugünün parasıyla 7 milyon TL’ye ihale edilmişti. Onarım işi için birinci ihalede 120 milyon, ikinci ihalede 60 milyon TL ve son olarak da 40 milyon TL olmak üzere toplam 220 milyon TL gibi zaman göre devasa bir bütçe harcanmıştır.

Bütçe ile birlikte çevresi yapılardan temizlenen Haliç kıyısına yeniden inşaat yapılması da eleştiri konusu olmuştur. Mevcut tarihi Sütlüce Mezbahası dışına inşaat yapılması Haliç’in 1985 yılında yapılardan arındırılması ile uyumlu olmamıştır.

 

Haliç Kongre Merkezi

Haliç Kongre Merkezi, 100.000 metrekarelik bir alan üzerine kuruludur. Haliç Kongre Merkezi 219 kişi ile 3.000'den fazla kişi oturma kapasiteye sahip 5 oditoryum; birbiriyle bağlantılı ve toplam 9.172 m2 olmak üzere fuaye ve galeri alanları bulunur. İlave olarak 50 ile 850 kişi arasında değişen oturma kapasiteli 23 adet çok amaçlı salondan oluşmaktadır.

Sadabad, Kuleli, Pera ve Haliç isimli birbirine bağlı dört ana bina ve Galata Balo Salonu’ndan oluşan bina Uluslararası kongre ve toplantılardan fuar ve sergilere, kokteyl, gala yemeği ve düğün seremonilerinden film galaları, kültür ve sanat etkinliklerine kadar geniş bir yelpazede her türde organizasyona ev sahipliği yapmaktadır.

Haliç Kongre Merkezi, şehrin merkezi konumunda bulunur. Taksim ve Eminönü’ne 7 dk, Atatürk Havalimanı’na 20 dk, Sabiha Gökçen Havalimanı’na ise sadece 45 dakika mesafede yer almaktadır. E5 ve TEM bağlantılar kullanılarak kolayca ulaşım sağlanabilir. Ulaşım İstanbul araç trafiği dikkate alınınca belirlenen varış zamanlarında farklılık gösterebilir. Haliç Kongre Merkezi tarihi haliç kıyısındaki konumu ile essiz bir konuma sahiptir

Sütlüce mezbahası

Eski ismi Karağaç Mezbahası 29 Kasım 1919 tarihinde temeli atılmış ve 12 Temmuz 1923 tarihinde hizmete açılmıştır. Cumhuriyet döneminin ulusal mimari yansıtan binanın mimarları Vedat Tek’dir.

1928 yılında Karaağaç Müessesatı Meclisi İdaresi adıyla işletilen mezbaha, 1932 yılında Karaağaç Müesseseleri Müdürlüğü ismiyle İstanbul Belediyesi işletmesi olur.

Bedrettin Dalan döneminde 1985 yılında Haliç kirliliği nedeni ile çevresi temizlenmiş ve hayvan kesimine son verilmiştir. 1990’a kadar ise mezbaha, sadece et dağıtım merkezi olarak kullanılmış ve kapatılmıştır. Nurettin Sözen döneminde proje aşamasında kalmış, bu proje Recep Tayyip Erdoğan döneminde 1997 yılında ihale edilip başlamış 14 yılın sonunda Mart-2009 yılında Haliç Kültür Merkezi olarak açılmıştır.

Mezbahanın dış cephesi, kırmızı tuğla ve taştan yapılmıştır. İç mekan ise modern ve işlevsel bir tasarıma sahiptir. Mezbaha, kesim işlemlerinin hijyenik bir biçimde yapılmasını ve denetlenmesini sağlamak amacıyla inşa edilmiştir.

Sütlüce Mezbahasından geriye Haliç Kültür Merkezi binaları ve çevresinde Uykuluk pişirip satan yeme- içme işletmeleri kalmıştır.

Haliç kongre merkezi nasıl gidilir?

Otobüs : 36T Taksim-Cebeci, 41ST TopkapI-Seyrantepe, 47 Eminönü-Yeşilpınar, 47E Eminönü-Binevler, 47Ç Eminönü-Güzeltepe, 54HT Mecidiyeköy-Taksim-Hasköy, 54HŞ Taksim-Şişli-Hasköy

Metrobüs : E-5 (D100) karayolu üzerinde bulunan Haliç Köprüsü yakınındaki Halıcıoğlu durağında inilir. Haliç Kongre Merkezi levhası takip edilerek merkeze ulaşılır.

Taksi : Dolmuş : Şişli ve Şişhane’den hareket eden Sütlüce minibüslerine binilerek Haliç kongre Merkezi Durağında inilir.

Vapur : Haliç Hattı Eyüp – Üsküdar haliç Seferleri - Üsküdar iskelesinden ilk 7.30 da hareket etmekte son vapur ise 20:45 de hareket etmektedir. Sefer saatleri tatil ve hafta sonu değişiklik gösterebilmektedir. Hattın durakları; Eyüp – Sütlüce – Ayvansaray – Hasköy – Balat – Fener – Kasımpaşa – Karaköy – Üsküdar iskeleleri bu vapur seferlerlnini güzergahıdır.

Kayık : Eyüp iskelesi ve sütlüce iskelesi arasında kayık seferleri ile.

Haliç Kongre merkezi iletişim

İletişim · Sütlüce Mah. Karaağaç Cad. No.19 34445 - Beyoğlu / İstanbul / TÜRKİYE ·

Mail :  info@halic.com

Telefon : (212) 311-11-11

Websitesi : www.halic.com

Haliç Kongre Merkezi yakın oteller

LAZZONI OTEL (w/Sea Shuttle), CLARION HOTEL GOLDEN HORN, EIGHTDAYS HOTEL ISTANBUL, DENIZ PALACE OTEL, Ramada İstanbul Holden Horn, Clarion Hotel Golden Horn, Clarion Hotel Golden Horn, , Mövenpıck  İstanbul Holden Horn otelleri merkeze en yakın otellerdir. Bunula birlikte Topkapı, Şişli, Mecidiyeköy, Okmeydanı, Kasımpaşa, Bayrampaşa, Taksim, Tepebaşı, Karaköy semetlerinde çok sayıda otel konaklama için yakın ve hizmetleri ile kanıtlanmıştır.

Haliç Kongre Merkezi, İstanbul'un önemli bir kültür ve sanat merkezidir. Merkezin düzenlediği etkinlikler, şehrin kültürel hayatına önemli bir katkı sağlamaktadır.

Nihat Vural birbiral.com sanal marketi için hazıladı.

26.09.2023

Kaynaklar

1 - Haliç Kongre Merkezi Resmi Web sitesi: halic.com

2 - Sütlüce Kültür Merkezi bitti mi? Yazan Hilal Özdemir - Yayınlayan : www.habervesaire.com

3 - Wikipedia Sütlüca Mezbahası maddesi

 

 

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Alışveriş Sepetim

ShopPHP | v5